Jij wilt natuurlijk voorkomen dat je riool verstopt komt te zitten en als er tekenen zijn dat dit gaat gebeuren, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk maatregelen kunnen nemen. Wat zijn nu kenmerken van een aanstaande verstopping? In de eerste plaats kun je dan denken aan nare geurtjes die uit afvoeren omhoog komen. Dit kan echt het hele huis doortrekken en voor een nare muffe lucht zorgen. Een ander kenmerk van het feit dat het riool verstopt dreigt te raken, is dat het water maar langzaam wegloopt. Je kunt dit in je gootsteen merken, maar vaker merk je het bij je bad of douche, omdat het daar nu eenmaal om grotere volumes gaat. Het kan dan heel lang duren voordat je bad eindelijk leeggelopen is en als je aan het douchen bent, dan sta je na een tijdje met je voeten in een laagje water. Als je dit soort zaken begint op te merken, dan is het tijd om maatregelen te nemen, want het zijn tekenen dat je riool verstopt begint te raken!

Riool verstopt: oorzaken

Wat zijn er nu de oorzaken van dat een riool verstopt raakt? Dit kan liggen aan:

  • ophopingen van vet, stof en viezigheid
  • etensresten die aankoeken aan de leidingen
  • zeepresten die blijven plakken in de afvoer

We spoelen vaak veel meer door onze gootstenen dan we zelf door hebben en dit kan dus echt tot problemen leiden. Maar als je weet wat de oorzaken van een verstopping zijn, dan kun je ook eenvoudig maatregelen nemen om toekomstige problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Zo is het dus verstandig om nooit etensrestjes vanaf je bord door te spoelen, maar dit altijd in de vuilnisbak te gooien. Ook kun je, om te voorkomen dat je riool verstopt raakt, beter nooit iets doorspoelen dat vet is. Neem je koekenpan bijvoorbeeld altijd even af met een stukje keukenpapier voordat je deze afwast. En voorkom ook dat je teveel zeep gebruikt. Je hebt helemaal niet zoveel nodig om jezelf te wassen of om de afwas te doen en al het overtollige belandt dus alleen maar in je afvoerbuizen. Als je om dit soort punten denkt, dan kun je veel rioolproblemen echt voorkomen! Want je zit er echt niet op te wachten dat je riool verstopt komt te zitten, het is echt ontzettend onhandig als dat gebeurt!

Zelf aan de slag of specialist inschakelen?

Op het moment dat jouw riool verstopt zit, dan heb je aan bovenstaande natuurlijk weinig meer. Je wilt dan gewoon zo snel mogelijk een oplossing, want het is gewoon heel onhandig als je water niet meer wegstroomt. Wat kun je nu doen bij een rioolprobleem? Je kunt proberen dit zelf op te lossen, door bijvoorbeeld een oplossing van azijn of soda te gebruiken en dit met kokend water weg te spoelen. Ook kun je de sifon schoonmaken en een ontstoppingsmiddel gebruiken. Maar niet altijd helpt dit voldoende, als je echt een groot rioolprobleem hebt, dan is het beter een specialist in te schakelen. Zij weten precies wat te doen als het riool verstopt zit, dit is voor hen echt gesneden koek. Zij zijn immers alle dagen bezig met dergelijke zaken en beschikken niet alleen over de juiste materialen, maar ook over de juiste kennis om dergelijke problemen op te lossen. Heb jij zo snel mogelijk een specialist op dit gebied nodig, dan moet je gewoon even contact opnemen met RioolprobleemKwijt. Zij staan namelijk in contact met rioolspecialisten in het hele land en kunnen snel iemand naar jou toe sturen. Op rioolprobleemkwijt.be vind je de contactgegevens die je nodig hebt. RioolprobleemKwijt is het juiste adres als jouw riool verstopt is!

Lees meer…